Зміна якісного стану води в р. Сейм

Річка Сейм одна з шести середніх річок які протікають в межах Сумської області. Річка починається на території рф бєлгородської області, проходить курську область та поблизу села Манухівка (Сумська область) продовжує свою течію в межах України (Сумська та Чернігівська області). Протяжність річки  по території Сумської області – 167 км. В селі Соснівка Чернігівської області річка Сейм впадає до річки Десна.  Сейм являється найбільшою повноводною річкою в Сумській області, її прилегла територія у більшості використовується для вирощування сільськогосподарських культур. Сейм це чудове місце для відпочинку та розвитку зони рекреації.

14 серпня до офісу надійшла інформація від органів місцевого самоврядування, щодо зміни кольору води в річці Сейм поблизу села Манухівка. У відібраних пробах води був знижений кисень та підвищений вміст ХСК, що говорить про забруднення. Лабораторія офісу була долучена до відбору та аналізу проб річкової води. Результати  лабораторних досліджень обговорювались на засіданні робочої районної комісії ТЕБ та НС Конотопського району. Рішенням комісії були  відкриті додаткові створи спостережень по ходу переміщення забруднених мас води. Деякі проби води лабораторія РОВР аналізувала разом з Державною екологічною інспекцією.

22 серпня  спеціалісти лабораторії офісу самостійно виїхали на відбір води за раніше встановленим маршрутом. Проби були відібрані у 7 створах. Процес відбору проб  здійснювався за допомогою органів місцевого самоврядування, мешканців сіл де проводились відбір проб води, та за допомогою СВ відділення поліції 2 м. Путивль Конотопського РВП ГНП в Сумській області. Проби відбирались з човнів, що дозволило аналізувати розчинений кисень в 2-3 слоях води, а також з понтонного та автодорожніх мостів. На теперішній час в лабораторії проводиться аналіз води. Результати моніторингу будуть розглянуті на наступному засіданні районної комісії ТЕБ та НС для подальшого прийняття управлінських рішень. Паралельно лабораторія відібрала планову пробу води згідно Програми моніторингу біля села Мутин  19 серпня та  додаткову пробу в цьому створі 22 серпня. Дані проби направлені до лабораторії моніторингу вод Північного регіону ( м. Вишгород). Наступний відбір проб води буде здійснено 26 та 30 серпня.