Важлива інформація!

08 серпня 2018 року в Регіональний офіс водних ресурсів у Сумській області надійшла інформація про забруднення ділянки р. Псел важкими металами в районі м. Обоянь Курської області Російської Федерації, яке відбулося 06 серпня 2018 року. Зокрема,  перевищена концентрація заліза у 15 разів, міді – у 60 разів, марганцю – у 220 разів.

Від потенційного джерела забруднення (м. Обоянь Курської області) до кордону з Україною 80 км, а до створу, де проводився відбір води (с. Миропілля Сумської області), ще 30 км. З урахуванням швидкості течії та відстані, можливе забруднення може досягнути створу (с. Миропілля) через 2-3 доби.

Відбір проб води проводився лабораторною службою Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області у двох створах – у с. Миропілля та с. Чернеччина. За результатами аналізів якість води в р. Псел на контрольованій ділянці відповідає нормам. Результати додаються:

Заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області Олена Вакарчук зауважила, що, аналізуючи інформацію ЗМІ, з’являється ще одна дата можливого забруднення – 26 липня 2018 року. У першому випадку забруднена вода вже досягла Сумської області, у другому – вийшла за її межі. Олена Вакарчук повідомила, що востаннє, під час планової перевірки у червні 2018 року, показники замірів води були в межах норми. Протягом найближчих днів будуть відправлені групи для обстеження води по всій довжині р. Псел на території області.